Sirius Praha

main

Sirius Praha - 2007

Sirius Praha is een Smartshop en platenzaak gevestigd achter het Nationaal Theater in een typisch achttiende eeuws pand. Karakteristiek in de ruimte is het tongewelf het kenmerk van veel gebouwen in Tsjechië uit die tijd. Praag was ten tijde van koning Rudolph II (1552-1612) het alchemistisch centrum van Europa. Praag is een van de drie magische steden van Europa en vormt samen met Lyon en Turijn een magische driehoek.

Mijn eerste winkelinterieur uit 1995 voor Sirius in Maastricht is vormgegeven als een alchemistisch laboratorium. Ook de interieurs voor Sirius in Roermond en Eindhoven (beide uit 1996) zijn gebaseerd op alchemistische thema’s. Ook bij het ontwerp in Praag heb ik deze thematiek als uitgangspunt genomen.

Het laboratorium in Maastricht vertegenwoordigt het wetenschappelijk – natuurkundig aspect van de alchemie en in Roermond wordt het spirituele aspect verbeeld. Eindhoven staat vervolgens voor het alchemistisch proces of de Opus Magnum, het bereiden van de Steen der Wijzen of het (spirituele) goud. De laatste fase van dit proces wilde ik in Praag als het ware tot voltooiing brengen.

In Eindhoven staat midden in de ruimte, die alle kleuren van de regenboog aanneemt, een zwarte steen. In Praag verandert die zwarte steen in goud. Het interieur in Praag is helemaal wit, met een balie die letterlijk enerzijds zwart en anderzijds goud is. Als je door de voordeur binnen komt is de balie namelijk zwart en als je vervolgens naar de aangrenzende ruimte loopt verandert hij in goud.

Door het gebruik van een speciale lak, de z.g. flip-flop lak, ontstaat dit effect. Afhankelijk van het standpunt kleurt de balie goud of zwart. Ook hier kan de geheel witte ruimte duizenden kleuren aannemen zij het als een uniform gekleurde gloed van licht. Verder zien we in deze ruimte, op de wand rond de doorgang naar de grote ruimte, glazen stolpen met daaronder uitgestald de wondermiddelen die door Sirius verkocht worden, de Smartproducten. De vierkante nissen achter de balie worden gebruikt als opslagruimte voor platen en tegelijkertijd als displaywand voor nieuwe releases. In de aangrenzende ruimte staan 3 grote platenbakken parallel aan elkaar opgesteld.

Door een glasplaat op een van deze bakken te leggen kan deze tevens worden omgetoverd tot vitrine voor D.J. benodigdheden etc. De achterwand is bekleed met spiegels waardoor de ruimte nog groter lijkt. Aan deze wand hangt een lange D.J. Tafel met 5 draaitafels en vakken voor de te beluisteren platen. Boven de D.J. tafel zweeft een grote cirkel als aureool met in het midden een punt. Het teken van eeuwigheid dat in combinatie met de punt de eenheid van macro- en micro kosmos symboliseert. In de spiegel is een grote ring uitgespaard met daar achter t.l. armaturen die voor het lichtschijnsel zorgen. Beide ruimtes worden verlicht door een grote metalen balk die midden in deze ruimtes hangt. Hij steekt a.h.w. door de wand en lijkt een constructie te vormen die ondersteund wordt door het metalen kader rond de poort.

In deze balk 3 kleuren T.L. licht (rood, groen, en blauw) waar duizenden kleuren mee gemaakt kunnen worden, maar als ze tegelijkertijd branden wit licht uitstralen. Op de wanden en het gewelfde plafond, wilde ik een raster van metalen schijven aanbrengen met een diameter van 25 mm. Op deze metalen schijven kunnen magneten ‘geplakt’ worden waarmee platen , cd’s en t-schirt’s etc. aan de wand en plafond opgehangen kunnen worden.

Omwille van budgettaire redenen zullen deze metalen schijven in een later stadium worden aangebracht. Vanwege dezelfde redenen is de balie nu in goudkleurig laminaat uitgevoerd en niet met flip-flop lak gespoten. Conform het ontwerp zal ook dit in een later stadium aangepast worden.

materialen
hpl gouden laminaat, spiegelwand achter DJ tafel
fotografie
Veva van Sloun

Sirius Praha (fullscreen)